Guacamole

Kao i uvijek, kad imaš dobre sastojke, nešto volje i iskustva teško je fulat neki recept. Pogotovo kad ga radiš po vlastitom guštu. Kak je Asanović svojedobno imao zlatni lakat, u kuhinji ti sad imaš i zlatni prst i jezik i nepce. A bome i oko dodaj na zlatnu listu jer teško ćeš u kuhinji bez gledanja.

Also, za guacamole ti treba:

1 veći avokado (zreli i mekši)
1 jalapeno (ne feferon, to je kao da brkaš paradajz i krumpir)
1/2 luka srebrenca ili jedan manji cijeli (ne mora ni bit srebrenac, al ovak je finije)
2 češnja češnjaka
šaka svježih listića korijandra (nemoj pretjerivat s tim jer je dost intenzivan)
sok 1/2 limete
sol
papar (bijeli, crni, šareni… Crni izbjegavam tu jer mi je grdi pa često puta smeljem bijeli)

 photo Guacamole_zpsc7c269c9.jpg

Postupak je vrlo jednostavan, najviše vremena ćeš potrošit na pranje ruku (pogotovo nakon jalapena) i noževa.
Krenimo redom:

Nasjeckaj sitno luk i češnjak i stavi u zdjelu.
Očisti avokado od kore i koštice. Inače, slobodno poliži najljepšu košticu ikad, osjećat ćeš se divno. Tak je velika da cuclanje iste zgleda ko scena iz filma “Marija milosti puna” al briga te, posiši sve. Avokado nareži na kockice i ostale geometrijske likove i pusti ga da pričeka ostale sastojke zajedno s lukom i češnjakom.
Zgrabi jalapeno, prereži ga po dužini, makni koštice (osim ako ne spremaš svoju verziju Posljednje večere), nasjeckaj ga što sitnije možeš i sljubi s ostalom ekipom u posudi.
E sad, ako voliš kompaktniji guacamole s komadićima sve ćeš fino izmasakrirat vilicom i napravit nešto nalik zelenom pireu, ako ne onda je štapni mikser ono kaj ti treba. Kako god odabrao negdje u pola posla masakriranja stisni i polovicu limete unutra.
Sol i papar (najbolje svježe mljeveni) po guštu, to ti fakat ne znam koliko čega.
Pred kraj stavi korijandar također sitno nasjeckani. Ako se nisi do sad sreo s korijandrom znaj da je to nešto nalik citrusastom peršinu i daje dosta svježine cijeloj stvari jer avokado zbog masnoće zna bit toliko težak da bi usidrio i Titanik.
Sve promiješaj i uživaj!

Znam, zelena boja odmara oči, a sadržaj zdjele koju si upravo napravio (nije ti trebalo više od 20 minuta sa svim sjeckanjima) odmara sve ikad.

Guacamole posluži u roku odmah, hladan (štapni mikser ga zna zgrijati) i s čim god hoćeš. Ovo ti je dovoljno za 2 osobe barem, možda i više ako su osobe za stolom ispod 30 kila, a nakon guacamolea ih čeka čitanka i domaća iz matematike. Za više ljudi samo poduplaj doze, ovo je baza i sad kužiš kak ide.

Nda… Imam tu sreću da u frižideru imam neki kolumbijski ljuti zeleni umak pa obično poškropim par kapi unutra. A znam, ovisno o prisutnima oko i na stolu, staviti i žlicu Dukatosa (usput, tkogod da ga je izmislio treba mu dić spomenik).

Javi kako je prošlo i nek ti je lijepa nedjelja!

Poljubac,
A.

P.S. Za koji tjedan, kad ulovim vremena, ću se posvetiti kategorijama na blogu, fotkama i inim, za mene, tehnološki naprednim stvarima tak da ne zamjeri šugave fotke s Instagrama i nepregledan blog. Ipak sam išla na popravni iz informatike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogledalo.com