Svemir je svuda oko nas

Etogana, prekjučer umalo poginula. Dijelilo me par centimetara da me kreten na pješačkom maltene ispred vlastite kuće ne prebaci na haubu i odbaci od iste par sto metara dalje. Krenula ja na tu zebru par sekundi ranije, preko suprotne trake, i eto ti njega, genijalac u Golfu trojci, koči jače no ikad, kuri gume i kočnice, meni srce stalo i rekoh si:

 “Ajme, Ana, poginut ćeš na obljetnicu braka vlastitih roditelja!”.

I bilo je dobro. Stao je dva centimetra od mojih balvana u crnim najlonkama, u čudu, gleda me kroz šajbu i ja se fino hrvatsko-katolički s gnušanjem i srcem u grkljanu izderem:
“JEBEŠ ME BEZ KURCA?!?!!” 

Sve je to promatrao striček koji radi u trafici, tri i pol metra dalje. Golf ode, potrubi dvaput za ispriku, udahnem, nafrljim muziku i put pod noge.

Zakaj ovo pišem? Zato jer mi je pun kufer da me svi tapšate po ramenu i govorite kako sam zmaj, jaka, neustrašiva, kraljica, divna i krasna…. Ja od tog nemam ništa. Jer nisam ništa od navedenog kad se raščmoljim na svaku sitnicu koju vidim na cesti, kad me boli nepravda toliko da noćima ne spavam i kad ima dana kada bih kukavički pobjegla u nepoznato. Ne trebam divljenje, samo ljubav. Jer na pješačkom ili negdje drugdje kasnije, kad si izložen nekoj opasnosti ne čuva te divljenje, već ljubav. Ti ga zovi Bogom, Alahom ili dr. Spockom, za mene je to uvijek bio i bit će Svemir. Taj isti Svemir me jučer opet spasio. I na pješačkom i poslije.

Malo si kradem s fejsa, ali samo zato da te podsjetim koliko je život rijedak i poseban i da trebaš biti zahvalan na stvarima koje se često puta “podrazumijevaju”. Jer se ne podrazumijeva da si živ, sretan, zdrav i uspješan. To je dogovor izbora tebe i Svemira (Boga, Alaha, neko tvoje treće ime). Nemoj zahvaljivati uludo jer te netko tuče “iz ljubavi” ili zato jer si bolestan ali ni ne mrzi jer će te prije ili kasnije ta mržnja boljeti više od batina, a bolest će te pojesti. Što možeš, uzmi u svoje ruke i bori se. S osmijehom na licu jer sigurno možeš navesti bar jedan razlog zašto bi startao ovaj tjedan pokazujući svijetu svoj osmijeh.

I nemoj biti neustrašiv, raspadni se kad treba jer te to ojača za sljedeću borbu.

Lijep ti ponedjeljak!

Pusa, poljubac, cjelov…
A.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.