Život je… JE.

Pozdrav, čitatelju!

Od zadnjeg posta život mi se zarotirao za 180 stupnjeva. Novi posao, novi život na novoj adresi, novi ljudi… doslovno sve novo. Ali ostalo je nešto staro, a to je strast prema pisanju. Strast koju, nažalost, ne hranim dovoljno često, i onda me to ždere. Kao glumac koji nikako ili jedva da stane na pozornicu, kao pasionirani sportaš dok je ozlijeđen i mjesecima u krevetu…

I onda, kad najmanje pišem za sebe, moj život piše sam za sebe koristeći druge “pisce”:

Nedjelja, večer prije prvog radnog dana.

Jesi zapalila svijeću danas?

– Nisam.

– Zašto? Pa to ti treba da se oslobodiš!?!

– Ne znam… Ne mogu. Ići ću neki drugi dan.

37 minuta kasnije…

Ispred zgrade sam, spusti se. Idemo gore da to obaviš.

Plačem cijelim putem ali tako da me ne skuži. Kao i prošle godine, moment kad kupujem lampion je najgori. Tek u tom trenutku skužim što se dogodilo i što znači ta svijeća. Nema veze s vjerom, barem ne u mom slučaju jer meni je to više kao:

– Bok, vidi me! Tu sam. I ti si tu.

Odemo polusmrznuti do centralnog križa. Gurne me među svijeće koje gore cijeli dan i pokaže neko prazno mjesto. Da mi upaljač u ruke. Ostavi me samu s lampionom koji uspijevam zapaliti nakon jedno 3 minute nagovaranja same sebe, a najradije bih ga poslala kvragu. Poslala bih kvragu i lampion i njega koji me iz daleka promatra kako plačem i osobu čije ime nosi taj lampion.

Ne molim se. Samo zurim u plamen svijeća. Osjećaj mokrih obraza je dobar pa ih ne brišem. Otići će ta voda već negdje, tamo gdje treba…

Ovaj i dalje stoji u pozadini centralnog križa i pazi. Valjda da ne padnem u svijeće. Kad više nisam imala što pustiti iz očiju, prilazim mu, guram upaljač u ruke i velim:

Jebi se, znaš?

– Hvala. Očito te moram tjerati da napraviš nešto za sebe.

“Život su ljudi oko tebe, ma gdje bili i u kojem god agregatnom stanju bili, palio im svijeću ili ti oni gurali upaljač u ruke. Ali tu su čak i kad misliš da nisu. I bez njih ne možeš, jer su dio tebe.”

P.S. Hvala.

Čitatelju, do sljedećeg posta,

Zagrljaj,
A.

This Article Has 3 Comments
  1. Marko says:

    Autor je uklonio komentar.

  2. Marko says:

    Lijep post. Uistinu lijep. Hvala Ana.

  3. Ana Kolar says:

    Hvala tebi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.